Docu-alerts worden samengesteld en verspreid door Jaap Penninga en Johan Klaassen†.
Ze verschijnen eens per week, doorgaans op vrijdag.
Docu-alerts besteden in het bijzonder aandacht aan de VG-sector in brede zin.

Wmo

 • VWS grijpt niet in bij gemeenten die hogere eigen bijdrage Wmo vragen
  Dat heeft staatssecretaris Van Ooijen laten weten in een brief aan de Tweede Kamer. Die gemeenten zijn het niet eens met de vaste eigen bijdrage van € 19 per maand; zij vragen in plaats daarvan nu een inkomensafhankelijke eigen bijdrage, die hoger kan uitpakken. Meer info in dit bericht (bron: Binnenlands Bestuur/ANP).

Jeugdwet

 • Kabinet schrapt bezuiniging op de jeugdzorg
  Het gaat om de bezuiniging van € 500 miljoen op de jeugdzorg, die in het regeerakkoord staat. RTL Nieuws zegt dat deze bezuiniging van de baan is. Zie verder dit bericht (bron: Binnenlands Bestuur). Zie voor de reactie van VGN hier. VGN is samen met de andere organisaties in de jeugdzorg ongerust over de mogelijkheid dat het kabinet het geld nu via eigen bijdragen op andere hulp of via beperking van de zorg wil gaan vinden.


Participatiewet e.a.

 • ‘Hoe grote groepen werklozen ‘kwijtraakten’ door Participatiewet’
  Het onderzoeksprogramma Argos van de VPRO heeft onderzoek gedaan naar negatieve gevolgen van de Participatiewet en naar de financiële toestand van de sociale werkbedrijven. Eén van de conclusies is dat groepen kwetsbaren nu ‘buiten de boot; zijn gevallen. Zie voor meer info dit artikel (bron: Argos); in het artikel  staat een link naar het radioprogramma.

Divers

 • Helft gedetineerden heeft licht verstandelijke beperking
  Dat meldt NZG (link) op basis van een artikel in Trouw.
 • Voorstellen voor een beter gehandicaptenbeleid (2)
  Vorige week was er een debat in de Tweede Kamer over de langdurige zorg, waaronder de gehandicaptenzorg. Voorafgaand aan dat debat stuurde Ieder(in) een brief met voorstellen voor een beter gehandicaptenbeleid naar de Tweede Kamer Meer over die voorstellen in dit bericht (bron: Ieder(in)); in het bericht staat een link naar de brief. De Minister stuurde voor dat debat een brief (link) over de verdere uitvoering van het VN-verdrag Handicap. Op VGN-website staat een kort verslag (link) van het debat.
  Dit bericht uit de vorige Docu-alert is aangevuld met verwijzingen naar de brief van de minister en naar het verslag van VGN,

 

Hebt u ondersteuning, informatie of advies nodig?

Klik hier om naar de contactpagina te gaan.

Werkgebied Platform VG MWB
kaartje