Wij vragen aandacht bij Gemeenten voor Onafhankelijke Cliëntondersteuning. Iedereen wil het liefst een gelukkig en waardevol leven leiden. Een leven waarin je meetelt en meedoet. Dat is niet altijd gemakkelijk. Bijvoorbeeld omdat je een beperking of een chronische ziekte hebt. Want dan kan het regelen van je dagelijkse leven ingewikkeld zijn. Denk bijvoorbeeld aan het regelen van een woonplek, zorg, geldzaken, opvoeding, dagbesteding, vervoer, werk en onderwijs.

Kun je wel een steuntje in je rug gebruiken? Een onafhankelijke cliëntondersteuner kan met je meedenken. Samen kunnen jullie dan een oplossing vinden.

Iedere mantelzorger en zorgvrager heeft recht op onafhankelijke cliëntondersteuning vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) en de Wet langdurige zorg (Wlz). Deze ondersteuning is gratis.

Waar bestaat de ondersteuning uit?

  • informatie, advies en kortdurende ondersteuning
  • voorbereiden en voeren van een keukentafelgesprek
  • hulp bij aanvraag van Wlz-zorg
  • hulp bij het regelen van zorg en het maken van afspraken over zorg

Hoe regel je een cliëntondersteuner?
Per gemeente verschilt wie de cliëntondersteuning biedt. Je kunt dit navragen bij je gemeente. Voor cliëntondersteuning vanuit de WMO ga je naar jouw gemeente. Voor informatie, advies en ondersteuning bij het regelen van Wlz-zorg kun je terecht bij het zorgkantoor.

Hebt u ondersteuning, informatie of advies nodig?

Klik hier om naar de contactpagina te gaan.

Werkgebied Platform VG MWB
kaartje