Beste Lezers,
Platform VG regio Midden en West Brabant (Pf VG MWB) zet zich voornamelijk in voor de collectieve belangenbehartiging van mensen met een verstandelijke beperking en hun verwanten/vertegenwoordigers. Wij streven naar het versterken van de maatschappelijke positie en kwaliteit van leven van mensen met een verstandelijke beperking. Om dit te kunnen bereiken wordt samengewerkt en verbinding gezocht met diverse (belangen)organisaties op het gebied van wonen, zorg- en welzijn en arbeid. Ook zijn er veel contacten met gemeentelijke instanties.
Ouders/verwanten ondersteunen wij collectief door middel van het geven van informatie en themabijeenkomsten.
In deze Nieuwsbrief leest u informatie over themabijeenkomsten en sportbijeenkomsten die de komende maanden worden georganiseerd. Ook maken wij u graag attent op de documentaire Moederhart en op de Podcast ‘ De zussen van Rien’ - D2.
Themabijeenkomsten
1. Informatieavonden ‘Goed geregeld’ op 8 februari en op 3 april 2024
Tijdens de bijeenkomst op 8 februari hebben de deelnemers informatie ontvangen over: ‘Het toekomstbestendig maken van het beheer van financiën’, ‘ Juridische bescherming’ en ‘Erven en schenken’. De presentatie over Erven en schenken is gegeven door twee kandidaat-notarissen van DKT Notarissen.
De deelnemers gingen met veel informatie naar huis.
Ook deze keer was de belangstelling voor de bijeenkomst groot.
Het maximale aantal deelnemers (30 personen) was snel bereikt en helaas hebben we een aantal mensen teleur moeten stellen. Platform VG MWB en Kans Plus Tilburg organiseren op 3 april nog een extra informatieavond voor de mensen die op de wachtlijst staan. Zij hebben hiervoor reeds een uitnodiging ontvangen.
2. Themabijeenkomst over Dementie bij mensen met een verstandelijke beperking ná de diagnose op 16 april 2024.
’Wat kunnen verwanten verwachten tijdens de fasen ná de diagnose? Hoe kunnen verwanten en Team tijdens deze fasen samen optrekken. Waar loopt men zoal tegenaan?
Deze themabijeenkomst is een vervolg op de bijeenkomsten die in 2022 en 2023 zijn gehouden over ‘Vroegtijdig (H)erkennen van signalen van dementie bij mensen met downsyndroom’. Tijdens deze vervolgbijeenkomst gaat het niet enkel over mensen met downsyndroom maar over mensen met een verstandelijke beperking in het algemeen.
Platform VG MWB organiseert deze bijeenkomst in samenwerking met ASVZ.
Christel Roubos, orthopedagoog, en Corne van den Burg, teamleider, zullen de avond inhoud geven. Zij delen hun kennis en ervaringen hoe verwanten en team samen op kunnen trekken en hoe zij in lastige situaties samen beslissingen kunnen nemen. Wij stellen het op prijs dat ook een verwante bereid is om te vertellen wat het gehele proces tijdens de fasen van dementie tot aan het overlijden van haar zus, voor de familie heeft betekend.
Voor wie: deze avond wordt speciaal gehouden voor ouders/verwanten samen met een begeleider waarvan een kind/broer of zus woont in een kleinschalige woonvorm zoals een Ouder-/wooninitiatief of in een Thomashuis.
Wanneer: dinsdag 16 april 2024 van 19.30 tot 21.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur)
Locatie: De Kansenfabriek - zalen Den Deel en ’t Erf, Balade 1, 5142 WX Waalwijk
Kosten: deelname is gratis / maximaal 40 deelnemers.
Aanmelden kan bij:
Vooraankondiging G-Sportweekend – Amarant
Het G-Sportweekend wordt dit jaar gehouden op 17-18-19 mei.
Tijdens dit weekend worden diverse toernooien en activiteiten georganiseerd. Ook kunnen kinderen, jongeren en volwassenen met een verstandelijke beperking kennis maken met diverse sport- en beweegactiviteiten.
Informatie over dit weekend is te vinden op de website: www.g-voetbalweekend.nl
Special Olympics Nationale Spelen van 14 t/m 16 juni
De start van de Special Olympics Nationale Spelen in Breda en Tilburg komt steeds dichterbij.
Dit is het grootste landelijke sportevenement voor mensen met een verstandelijke beperking.
Meer dan 3.000 sporters en begeleiders hebben zich hiervoor ingeschreven en nemen deel aan 20 sporten.
De Special Olympics Nationale Spelen Breda & Tilburg trappen op 14 juni af met een openingsceremonie in Breepark (Breda). Op 15 en 16 juni staan de sporten op het programma. De sportwedstrijden vinden zowel in Tilburg als in Breda plaats. Informatie hierover staat op de website: www.specialolympics2024.nl
Extra evenementen vóór en tijdens de Special Olympics Nationale Spelen
Meedoen aan sporttoernooien tijdens de Nationale Spelen is leuk, maar niet iedereen kan of wil dat.
Daarom worden in de aanloop naar (vanaf maart) en tijdens de Nationale Spelen ook andere sport- en beweegactiviteiten georganiseerd, zodat iedereen kan genieten van een leuke en actieve tijd. Activiteiten die worden georganiseerd zijn: wandelen, Bocce (dat lijkt op jeu de boules) en voor degene die van een uitdaging houden zijn er Urban sports zoals skateboarden, free running en break dance.
Deze evenementen worden gehouden in Breda, Tilburg, Oosterhout, Terheijden, Den Bosch en Heusden.
Meer informatie over deze evenementen en hoe je je kunt aanmelden staat op de website: www.specialolympics2024.nl/side-events/
Informatie over de Special Olympics Nationale Spelen via de media
Omroep Brabant zendt in mei een negendelige serie uit. Leon van de Zanden gaat samen met de Sportambassadeurs op weg naar de Nationale Spelen. De Ambassadeurs hebben unieke verhalen te vertellen. Ook Huis-aan-Huisbladen besteden aandacht aan dit evenement.
MOEDERHART een film van Nousjka Thomas
Moederhart is een indrukwekkende documentaire over een moeder van een zoon 57 jaar oud, met meervoudige beperkingen. Er wordt op indringende wijze in beeld gebracht waar ouders tijdens de levenslange zorg voor hun kind met een beperking tegen aan lopen en wat dit voor hen betekent. Ook ouders worden zelf ouder.
Moederhart is geproduceerd door Hollandse Helden in samenwerking met KRO-NCRV. Kans Plus Nederland is een van de partners die heeft meegewerkt. De film wordt uitgezonden op TV.
Kans Plus organiseert op diverse plaatsen een voorvertoning van deze film met een nabespreking.
Op 12 maart vond een bijeenkomst plaats bij Zorgbelang Brabant. Uit de reacties van de aanwezige ouders/verwanten blijkt dat de filmbeelden en geschetste situaties voor hen heel herkenbaar zijn. Tijdens het nagesprek werd stilgestaan bij wat het betekent om op den duur je kind los te moeten laten en zorg voor je kind steeds meer over te moeten dragen aan anderen. Ook kwam ter sprake dat het belangrijk is om tijdig een netwerk op te bouwen rondom je kind, waarop je kunt terugvallen als de zorg voor je zelf te zwaar wordt.
De documentaire MOEDERHART wordt op donderdagavond 9 mei uitgezonden via KRO-NCRV op NPO 2.
Wat als ik het niet meer kan?
De website van (Sch)ouders ‘Wat als ik het niet meer kan?’ wijst ouders/verwanten de weg naar informatie, organisaties, hulpmiddelen en websites.
Zie: www.schouders.nl/wat-als-ik-het-niet-meer-kan
Podcast ‘De zussen van Rien’ – D2
Tijdens de lezingen en workshops die D2 geeft over de weg naar de diagnose van dementie bij mensen met downsyndroom, kregen de zussen van Rien vragen over hoe zij omgaan met het proces van achteruitgang bij Rien? Dementie breng veel teweeg in het leven van iemand met een verstandelijke beperking.
De zussen van Rien zijn met elkaar in gesprek gegaan over wat zij zoal tegenkomen in het dagelijkse leven van Rien en hoe zij daarmee omgaan. Via de Podcast ‘De zussen van Rien’ delen zij hun ervaringen en zorgen. Zij vragen zich hardop dingen af en gaan samen op zoek naar manieren om Rien een zo fijn mogelijk leven te geven. Het gaat over zaken zoals wat is een goed moment om te verhuizen? En hoe pak je dat aan? Omdat de familie niet overal zelf een antwoord op heeft komt er per onderwerp een expert aan het woord zoals een gedragskundige.
De eerste vier afleveringen zijn klaar. De ‘Zussen van Rien’ is te beluisteren via de bekende kanalen: Spotify, Apple Podcast of Transistor.fm
Tenslotte
Heeft u naar aanleiding van deze Nieuwsbrief vragen of opmerkingen, dan kunt u per mail contact opnemen met het secretariaat.
E-mailadres:
Graag maken wij u ook attent op onze website: www.platformvgmwb.nl